Het wordt zo vaak herhaald dat bijna iedereen het intussen gelooft: onze democratie bevindt zich in een diepe crisis. Ze is chronisch vermoeid, werkt veel te traag en lijdt aan hoge electorale koorts. In tegenstelling tot alle doemscenario’s over het failliet van de democratie gelooft journalist Joël De Ceulaer dat ze net op volle toeren draait. Oké, de democratie als politiek systeem is niet perfect en hij lijst zes fundamentele gebreken op in het lijvige essay ‘Hoera. De democratie is niet perfect’.

Wat de crisis in het politieke midden betreft: volgens de journalist ligt de oorzaak van dat probleem bij het feit dat de traditionele politieke partijen niet geënt zijn op de nieuwe breuklijnen: klimaat, migratie, identiteit, globalisering. Daarom worden ze afgestraft en groeien andere partijen. Het politieke landschap wordt zo volop herverkaveld door de kiezer.

Joël De Ceulaer (64) is journalist en schrijver. Hij werkte achtereenvolgens voor Panorama/De Post, Knack, De Standaard, sinds 2016 is hij senior writer bij De Morgen.

Hij publiceerde behalve zijn democratie boek onder meer ‘Gooi God niet weg’ en ‘De Tragiek van de macht: brief aan Bart De Wever’.

(i.s.m. partnervereniging Willemsfonds)

Locatie
Ontmoetingscentrum De Djoelen
Steenweg op Mol 3 2 , 2360 Oud-Turnhout

Tickets via www.djoelen.be